Ina

 

Ina Vandenberge is samen met John Quijano de motor acher het Elfenschoolproject in Cali, Colombia.

Ina bewandelde een boeiende weg om tot het realiseren van deze elfendroom te komen...

 

 "Ik heb altijd al een sterke innerlijke drijfkracht gehad om iets te doen, om 'de wereld te verbeteren'. En ik hou heel veel van reizen, avontuur, nieuwe dingen ontdekken.

altalt

Tijdens mijn studies logopedie en audiologie groeide het idee om die kennis te delen in landen waar mensen er minder toegang tot hadden. Ik vond een dovenschool in Bolivia die mij heel enthousiast ontving. Ik had veel oude hoorapparaten verzameld en ik leidde de leerkrachten op om het gehoor te kunnen meten, hoorapparaten aan te passen en aangepaste logopedische begeleiding te geven.

Deze ervaring raakte mij diep. Ik hield meteen van Latijns-Amerika, de mensen, de taal, de cultuur. Het was een beetje als thuiskomen voor mij. Maar ik voelde me onmachtig en verontwaardigd bij het zien van zoveel armoede en onrecht. Ik wilde begrijpen waarom er zoveel ongelijkheid is in de wereld en wat we daaraan kunnen doen.

 

Terug in België ging ik opnieuw naar de universiteit en ik studeerde ontwikkelingssamenwerking (Conflict and Development). Ik gaf enkele jaren les in het Volwassenenonderwijs als docent Nederlands aan Anderstaligen en daarnaast was ik actief in vrijwilligersorganisaties, ik nam deel aan protest- en sensibiliseringsacties, ... Ik zocht naar een manier om de problemen bij de wortel aan te pakken en duurzame verandering te brengen. Ik wilde niet opnieuw als internationaal hulpverlener aan de slag maar mij inzetten om lokale initiatieven te ondersteunen.

altalt

Ik vond aansluiting bij de internationale organisatie Peace Brigades International. Na een intensieve opleiding werd ik als vredebrigadiste en internationaal waarnemer uitgezonden naar Colombia, ter bescherming van bedreigde mensenrechtenactivisten. In de regio van Urabá vormden we een team met een tiental mensen. We kwamen terecht in gebieden die voor toeristen ontoegankelijk zijn, waar dappere boerengemeenschappen al jaren strijd voeren voor hun rechten en onder continue bedreiging leven van alle gewapende actoren in het Colombiaanse conflict. Ik leerde het land, de geschiedenis en de politiek van binnenuit kennen en schrijnende verhalen kregen een menselijk gelaat. We werkten hard, zowel diplomatisch werk en conflictanalyses als veldwerk, waarbij we in het oerwoud de bedreigde gemeenschappen en mensenrechtenactivisten begeleidden en zichtbaarheid gaven aan hun internationale bescherming. Hoewel we psychologische begeleiding kregen was dit toch een harde confrontatie, met de wereld en ook met mezelf. En ik werd er niet bepaald vrolijk van...

 

Tot een wijze indiaan op mijn pad kwam... en mijn zoektocht een andere wending kreeg! Stapje per stapje werd ik ingewijd in de oeroude wijsheden van zijn indianenstam en een eenvoudige waarheid drong zich aan mij op:

Wees de verandering die je in de wereld wil zien. Wat in jou leeft, dat draag je uit in de wereld.alt

Ik wilde een wereld van harmonie, respect, vrede, liefde, verdraagzaamheid, ... Ik keek eens goed bij mezelf naar binnen en dat was niet direct wat ik daar aantrof! Ik zag veel verdriet en onmacht, een grote boosheid tegen de wereld, rusteloosheid en chaos. Maar dat was niet wat ik in de wereld wilde brengen!

Dus ik ondernam een nieuwe reis, een reis naar binnen. Als een volleerd tuinierder nam ik mijn innerlijke tuin onder handen. Serieus wat onkruid wieden, diepe wortels uitgraven... en zo de plaats geven aan zaadjes die geen plaats gekregen hadden om tot bloei te komen. Ik plantte ook zaadjes voor de mooiste bloemen en beetje per beetje creëerde ik een tuintje waar het aangenaam toeven is...

De harde wereld en opgestapeld verdriet hadden mij verhard. Ik ontdekte de kracht van de zachtheid en om in de eerste plaats mezelf te omhullen met liefde. Op een wondere zoektocht naar mijn eigen talenten en dromen (her)ontdekte ik mijn liefde voor de muziek, de natuur, kleuren, kristallen, eenvoud, stilte, spelen, vliegen, dromen, creativiteit, schoonheid, ... Ik had de 'elf' teruggevonden in mezelf!

Na bijna 4 jaar keerde ik terug naar België en onderwees opnieuw Nederlands aan Anderstaligen. Ik stelde vast dat ik de mensen nu op een heel andere manier stimuleerde, vanuit mijn eigen kracht en in zachtheid, zonder oordeel, kon ik een veilige omgeving creëren voor hun persoonlijke groei.

En toen ontdekte ik de Elfenschool. De boekjes, CD's, het elfenfestival... dat was opnieuw een beetje zoals thuiskomen in mijn eigen innerlijke tuin vol kleur en magie. Ik ging op de oproep in om alle materiaal en de website van het Elfentheater te vertalen in het Spaans, volgde de elfencoachopleiding bij Briony (oprichtster Elfenschool), ik liep stage bij verschillende basisscholen, en de elfenbal ging aan het rollen... Er is grote interesse vanuit Spanje en Latijns-Amerika naar de kinderwijze vorming en de Elfenschool, en zo groeide de droom om een Elfenschoolproject op te starten in Colombia, als basis voor de werking in Latijns-Amerika. 

En dus keer ik terug naar Colombia, maar deze keer vanuit mijn 'elfenkracht', om kleuren te toveren in de wereld, de ontdekkingstocht naar eigen talenten en dromen te stimuleren, om samen aan de wereld te bouwen waar we ons allen thuis voelen, hand in hand.

 

Deze droom deel ik bovendien met mijn colombiaanse elfenpartner en echtgenoot John, we vullen elkaar perfect aan!

Samen met de lokalen gemeenschap bouwen we een Kinderwijs Centrum in de natuur, waar iedereen altijd van harte welkom is!

 

 

 

 

 

 

Met dank aan alle mensen die mij op dit pad steunen, onze familie's in de eerste plaats.

En aan jullie allemaal, om mee te helpen dromen waar te maken, en vooral die dromen die in jezelf leven!

>>> Lees meer: een artikel verschenen in De Bond in 2007, toen ik met Peace Brigades International naar Colombia trok...

>>> Lees meer: een interview verschenen in Dagblad van het Noorden (juni 2014) naar aanleiding van een elfencoachopleiding in Nederland...

alt